2019 in het kort

DECEMBER

Oud eruit, nieuw erin

Smurfit Kappa, wereldleider in verpakkingsoplossingen, investeert continu in betere en duurzamere productiefaciliteiten. In december brachten onze Industrieel verhuizers op een van hun locaties een oude productielijn eruit, en een nieuwe erin.

Gezichtsbedrog

Een van onze machinisten stond in Velsen Noord om diverse materialen voor een opdrachtgever te hijsen. "Dit hijsje kon ik net hebben", schreef Michel als commentaar bij bovenstaande foto van zijn werk. Nou hijsen we wel eens vaker boten uit het water, maar dit vereist toch wel een ander type kraan.

It's Christmas time!

Na een jaar hard werken, is het belangrijk om even samen terug te blikken en een hapje en een drankje te doen, vinden wij. Daarom werd een van onze loodsen omgetoverd tot foodmarket waar verschillende kraampjes en een foodtruck uitnodigden om wat lekkers te halen. Het werd een gezellige avond!

NOVEMBER

Opfriscursus OR

Een goede Ondernemingsraad moet natuurlijk zorgen dat ze bij blijft. Daarom kreeg de OR van Saan in november een opfriscursus van een dag. Hierin werden de theorie bijgespijkerd en praktijkoefeningen gedaan.

Voorpaginanieuws

Tijdens werkzaamheden voor ArtZuid werd onze autolaakraan kunstenaar Berend geïnterviewd en gefotografeerd met zijn nieuwe voertuig voor het vakblad Trucks. Deze reportage was meteen ook het voorpaginanieuws.

Oven uitgehesen

Het voertuig van hierboven in actie: een oven van 8,5 ton uithijsen en transporteren. Dat is de kracht van deze trekker met 165 ton/meter autolaadkraan: een krachtige en wendbare hijskraan die daarna zijn lading op de trailer zelf vervoert.

Uitgezwaaid en met pensioen

Collega Gerard zwaaide jarenlang de scepter bij de materiaaldienst in Tilburg. Hij werd in november op zijn laatste werkdag thuis verrast door zijn collega's met een van onze museumvoertuigen. En na de rit naar Saan bij binnenkomst met een berg confetti, taart, koffie, een spandoek en lovende woorden. Gerard is met vervroegd pensioen gegaan en daar gaat hij, hopen wij, nog heel lang in goede gezondheid van genieten!

OKTOBER

Machinist gespot

Meestal verblijdt hij ons zelf met enthousiaste foto's en teksten over zijn werk. Maar deze keer werd torenkraanmachinist Cor bij aankomst op zijn klus bij het Koning Willem I College Den Bosch gespot door een fotografe. Zij maakte deze mooie foto's van hem.

Enorme spin voor Voorlinden

Maman, de grootste spin die kunstenares Louise Bourgeois heeft gemaakt, siert tot begin mei 2020 de ingang van museum Voorlinden in Den Haag. Deze indrukwekkende sculptuur werd op haar plek gezet door een telekraan en autolaadkraan van Saan.

Nieuwe 130 tonner

In oktober nam Jeroen zijn nieuwe 130 tons telekraan in gebruik. In het kenteken van zijn voertuig zitten drie letters van zijn achternaam. Het moest dus kennelijk gewoon zo zijn!

Tijdelijke voetgangersbrug

Voor Gebroeders Schouls BV transporteerden en plaatsten we een tijdelijke brug in Leiderdorp. Hier kunnen voetgangers en fietsers tijdens de werkzaamheden aan de brug ernaast veilig het water oversteken.

SEPTEMBER

Als een raket

Voor Aribus Defence and Space voeren we regelmatig transporten uit van raket- of satelliet onderdelen. Een van de raketonderdelen die we in september vervoerden leverde een bijna kunstzinnig plaatje op.

Met de eerste prijs naar huis

Als je als autolaadkraan machinist nauw betrokken bent geweest bij de configuratie van je nieuwe voertuig, dan ben je natuurlijk helemaal trots als hij in de prijzen valt. Dat gebeurde Berend toen hij met zijn trekker met 165 ton/meter autolaadkraan aanwezig was op het jaarlijkse event Lift 'n Load. Tussen de demo's met zijn voertuig door kreeg Berend bezoek van de jury. Die was zo enthousiast over onze nieuwe aanwinst, dat Berend aan het eind van de dag met de eerste prijs naar huis ging.

Thema vervoer voor groep 1 tot 4

Op basisschool de Wegwijzer in Tilburg werd de periode met het thema Vervoer op een geweldige manier geopend. Samen met nog andere bedrijven uit de regio stelde Saan hier voertuigen voor beschikbaar. Zoveel verschillende vervoersmiddelen hadden de kinderen uit groep 1 en 4 nog nooit bij elkaar gezien.

AUGUSTUS

Zwaargewicht 80 meter verplaatst

In Drunen assisteerden we Hydro Extrusion bij de renovatie van een machine. Deze 62 ton wegende machine van 12 x 4,5 x 4,5 meter moest intern verplaatst worden over een afstand van 80 meter. Naast karren en heftrucks werden ook een autolaadkraan en een telekraan ingezet om de klus te klaren. Een leuke klus met veel werkplezier voor onze industrieel verhuizers!

Geslaagd!

Tim is een van onze enthousiaste leerling kraanmachinisten. In augustus haalde hij zijn rijbewijs C en in oktober E achter C. Weer een paar stappen dichter bij zijn doel om in 2020 als zelfstandig machinist aan de slag te kunnen!

Groene lading

Hartje zomer en dan toch een boom verplaatsen? Laat dat maar aan de Nationale Bomenbank, onderdeel van Van der Tol over. Mét een handje hulp van Saan, natuurlijk. Met goede voorbereiding, snel handelen - de boom was slechts 3 uur uit de grond - en de juiste nazorg kwam het met de boom in kwestie helemaal in orde.

JULI

Renovatie op de Dam

Het monument op de Dam in Amsterdam is vervaardigd uit kwetsbaar gesteente. Steenhouwerij Maarssen verzorgt onderzoek naar de beste manier om het monument te restaureren en te onderhouden. Saan assisteerde bij het verwijderen van een aantal delen van het monument.

Make a Wish bij Saan

Kraanmachinist Peter had voor een aantal uur een bijzondere assistent. De zesjarige Levi kwam op zijn Make a Wish dag in Tilburg helpen bij het opbouwen van een AT6. En toen het ijs gebroken was ging hij ook nog mee helemaal naar boven in de kraan, waar hij genoot van het geweldige uitzicht en het draaien met de torenkraan. Geweldig om dit mannetje zo te zien genieten en te merken dat hij zijn ziekte zo een aantal uren kon vergeten!

Grote IV-klus bij de Telegraaf

In opdracht van Man Roland assisteerden we bij het wisselen van een aantal drukwerken bij de Telegraaf. In totaal betrof dit 3 weken werk. Er werd onder andere gebruikgemaakt van hijsportalen om de machines op de juiste plek te krijgen.

JUNI

3 MRI's en 1 CT voor VU Amsterdam

Maar liefst vier kostbare zwaargewichten brachten we in juni naar binnen bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het universieitsziekenhuis investeerde namelijk in drie nieuwe MRI-scanners en 1 nieuwe CT-scan. Deze werden geleverd door Siemens Healthcare Nederland.

Opkikkerdag 2019

Na het succes van 2018 sloegen ook in 2019 Saan-medewerkers en leden van de Stichting Saan Foundation de handen ineen om 20 gezinnen met een ernstig ziek kind een geweldige Opkikkerdag te bezorgen. Het was mooi, ontroerend, gezellig, vermoeiend en vreselijk dankbaar om te doen!

Spiegel van de Hemel verplaatst

Het kunstwerk ‘Spiegel van de Hemel’ van André Volten heeft in juni een nieuwe plek gekregen in Amsterdam, naast het kantoor van BPD (Bouwfonds Property Development). Het werd in 1986 aangekocht ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan. Met het vertrek van BPD uit Hoevelaken is ook ‘Spiegel van de Hemel’ verhuisd en heeft het een nieuwe plek aan de Amstelveenseweg gekregen. Saan Industriële Verhuizingen verzorgde in opdracht van de NAM het transport en de plaatsing.

LBK-delen op transport

Voor OC Verhulst verzorgen wij veel transporten en assisteren we bij de plaatsing of het uithalen van klimaatinstallaties. Bij Friesland Campina hebben we met een autolaadkraan elementen van 300 kilo van een luchtbehandelingskast van achter in een technische ruimte naar de deur getransporteerd en naar buiten gehesen voor transport naar Drunen.

MEI

Veel moois voor ARTZUID

Van 17 mei tot en met 15 september vond de zesde editie van ARTZUID plaats. Saan verzorgde transport en plaatsing van de kunstwerken op de kunstroute, die inmiddels een begrip is in Amsterdam Zuid en ver daarbuiten.

Reddingsboot in de mast

Een reddingsboot van een enorm cruiseschip is natuurlijk ook geen klein rubberbootje. Dit exemplaar van 13 meter lang en 13 ton zwaar werd door Saan in opdracht van VCK van de Holland America Line afgehesen en getransporteerd van Rotterdam naar Amsterdam.

Betonmenger voor grachten

Een 12 ton wegende betonmenginstallatie werd door Saan in een dekschuit van Mokum Mariteam gehesen. Deze gaat op locaties in Amsterdam op het water beton maken met grondstoffen die ook over het water aangevoerd worden. Zo hoeven er minder vrachtwagens de stad in- en uit te rijden. Scheelt aanmerkelijk aan overlast en belasting van de kwetsbare grachtenkades.

APRIL

Lorry lifts in hartje Rotterdam

Voor Lödige Industries een mooie uitdagende klus uitgevoerd in hartje Rotterdam: transport, hijsen en plaatsen van 2 Lorry lifts. De oplossing voor het veilig en ‘just-in-time’ leveren en lossen van vrachtwagens in stadscentra. De oprachtgever maakte er dit mooie filmpje van.

Giraffe in actie

Heddes Bouw renoveert de schoorsteen van het VU in Amsterdam. Saan assisteerde met de Giraffe MK140 onder meer bij het aanbrengen van het staalwerk rondom de schoorsteen.

Truck Tour Tilburg

Ook in 2019 was Saan met 3 vrachtwagens aanwezig bij de TruckTourTilburg, het jaarlijks terugkerende evenement voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijk beperking. Vrijwilligers en sponsoren maken het mogelijk dat 270 deelnemers mee kunnen rijden in de trucks. De wagens rijden in een lange stoet bijna 90 kilometer door Tilburg en de omliggende dorpen.

MAART

Lekker complete 60-tonner

In maart leverde Liebherr de nieuwe LTM 1060-3.1. Deze 60-tons telekraan is lekker compleet met onder meer een dubbele klapjib, 12,8 ton ballast, vliegtuigverlichting, astandbediening om zowel te bouwen als te hijsen en een gereedschapskist achterop. We hebben tevens een 2-assige Stasse/H&W ballastaanhanger aangekocht. Hierop kunnen de extra ballast, het 3-schijfs hijsblok, het zware hijsgereedschap en de grote stempelschotten op vervoerd worden.

Mooie combi voor IV

Deze combinatie is een Daf XF 450 FTN 6x2 trekker met een Faymonville MAX110 schuifzeilen oplegger voor het vervoer van (zware) heftrucks. Een ideale voertuigcombinatie voor industriële verhuizingen. Hij is ook geschikt voor meerdaagse ritten, bijvoorbeeld in het buitenland, want de trekker is voorzien van een dubbel bed.

Kanjer van een oplegger

Nog meer moois voor industriële verhuizingen: een Schmitz schuifzeilenoplegger met 2 rijhoogtes voor een 95 cm mega, maar ook een normale trekker. Verder is hij voorzien van Hydropneumatisch hef- en schuifdak, een verbreedbaar achterportaal en is de vloer geschikt voor 8.000 kg aslast.

Duurzaam Sportcomplex

Inmiddels is het opgeleverd, het Sportcomplex Den Donk in Oisterwijk. Van der Horst Aannemers bouwde het complex volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid. Op het dak liggen zevenhonderdvijftig zonnepanelen, het gebruikt uitsluitend elektriciteit als energiebron. De restwarmte van het zwembad wordt gebruikt om de andere ruimten in het complex op de juiste temperatuur te houden. Saan Tilburg leverde voor deze mooie opdracht regelmatig kranen. De aannemer postte dit leuke filmpje waarop een van onze kranen goed te zien is.

FEBRUARI

Vak-kanjers in de dop?

Het was in januari Open Dag bij het Kempenhorst College in Oirschot voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Hier waren ook Saan collega's uit Tilburg aanwezig met een mini-kraan zodat de leerlingen zelf konden uitproberen of het vak van machinist mischien iets voor ze is!

Cursus in eigen huis

Dit keer was de TCVT opleiding Hijsbegeleider / Rigger op de Saan-vestigign in diemen. Gewoon lekker in eigen huis, dus. Wel zo gemakkelijk voor de praktijkopdrachten, want oefenmateriaal genoeg natuurlijk!

Blij met groot rijbewijs

Marco is een van onze verhuizers die na de beëindiging van de activiteit Verhuizingen aan de slag ging bij Industriële Verhuizingen. In dat kader heeft hij de rijopleiding voor zijn C-rijbewijs gedaan. In februari behaalde hij het felbegeerde papiertje.

JANUARI

Goed begin van het jaar

Kraanmachinist Jan-Willem behaalde in januari zijn rijbewijs voor E achter C. Een goed begin van het nieuwe jaar!

Mooie klus voor Uitert BV

Van Uitert is specialist op het gebied van interne transportsystemen en speciaalmachines voor onder andere de dranken- en levensmiddelenindustrieën. Onze industrieel verhuizers hebben al meerdere opdrachten voor hen mogen uitvoeren. In januari brachten we voor Uitert bij een klant in de voedingsmiddelenindustrie een complete lijn naar buiten, én weer een nieuwe naar binnen.

Het betere kantelwerk

In opdracht van Jos van den Bersselaar Staalbouw transporeerden we een constructiedeel van 14 meter lang naar een bekende bierbrouwerij. Daar hebben we dit stalen constructiedeel met een 70 tons telekraan en met assistentie van een autolaadkraan in de juiste positie gekandeld.

Opdrachtgevers en onderaannemers samen voor veiligheid.